Méregtelenítés lúgosítással, egészségvédelem, új biológia, belső fény, szépségápolás, gyógymasszázs, reflexológia, savbázis egye
Méregtelenítés lúgosítással, egészségvédelem, új biológia, belső fény, szépségápolás, gyógymasszázs, reflexológia, savbázis egye
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Lúgosítás
 
Szépségápolás
 
Gyógymasszázs és talpmasszázs
 
Receptek
 
Sikerek
 
A gyomor bélrendszer betegségei
A gyomor bélrendszer betegségei : Nyugtalan alvás: csak nem refluxbeteg?

Nyugtalan alvás: csak nem refluxbeteg?

Forrás: Weborvos - Dr. Demeter Pál Ph.D.  2007.10.18. 10:47

Az utóbbi évek kutatásaiban egyre inkább előtérbe került az alvás és az emésztőrendszer kapcsolatának vizsgálata.

Nyugtalan alvás: csak nem refluxbeteg?

Az utóbbi évek kutatásaiban egyre inkább előtérbe került az alvás és az emésztőrendszer kapcsolatának vizsgálata.

Azt találták, hogy a mély alvási fázisokban szinte az összes olyan védekező mechanizmus csökkent, amely a gyomortartalom nyelőcső felé történő visszafolyását akadályozza. Ezentúl csökkent a gyomorégést jelző reflex („heartburn-signal") is. Tehát az alvás, mint állapot, fokozott kockázatot hordoz a reflux-esemény szempontjából. Ugyanakkor a reflux betegség hatása az alvásra szintén kimutatható. Ma már széleskörű vizsgálatok igazolják, hogy e betegcsoportban az alvászavarok aránya messze meghaladja az egészséges populációét. Az éjszakai reflux-események, melyek a betegek 25-75 százalékában kimutathatók, két módon hatnak az alvásra. Egy részük nehezíti az elalvást, máskor a visszafolyó gyomortartalom vagy egyszerűen a gyomorégés okoz felébredést, felriadást. A másik mechanizmus a reflux okozta úgynevezett mikroébredés (arousal), amikor a beteg alvása a mély fázisból a felszínesbe kerül, de fizikailag nem ébred fel. A mikroébredések „széttöredezik" az alvást, így az nem pihentető, tehát a beteg nappali álmosságban szenved és másnapi tevékenységében kimutatható a produktivitás csökkenése is. Hazai vizsgálat (Demeter, Várdi Visy, Magyar) igazolta, hogy a reflux betegség súlyossága és a nappali álmosság között összefüggés van. Ezentúl az éjszakai – sokszor „néma" - reflux döntő szerepet játszik a szövődmények (köhögés, asztmás tünetek, gégehurut stb.) létrejöttében, melyek tovább rontják az alvás minőségét.

Nemritkán az alvászavar az egyetlen jel, mely felfedheti az éjszakai „néma" refluxot. A betegség megfelelő kezelése (gyógyszeres, műtéti) igazoltan javítja az alvás minőségét és az alvási paramétereket. Hungin és munkatársai egy nagy vizsgálatban (518 bevont beteg) igazolták, hogy az éjszakai reflux-panaszokkal bíró betegek körében 82 százalékban fordul elő alvászavar. 61 százalékban volt nehezebb elalvás és/vagy éjszakai felébredés. A betegek 10 százaléka használt emiatt altatót. A másnapi produktivitás a betegek 42 százalékában volt csökkent. A vizsgált betegek 89 százaléka említett nappali, 69 százaléka éjszakai gyomorégést és 53 százalékban mindkettőt.

DiMarino munkacsoportja 16 nem kezelt betegnél végzett párhuzamos nyelőcső savmérést és műszeres alvásvizsgálatot. 11 betegnél észleltek éjszakai refluxot és ezek mindegyikénél észlelték valamely ébredési mechanizmus jelenlétét. Különösen a mikroébredések számát (128) találták magasnak. Mind az ébredést, mind a mikroébredést „védekező" jelenségnek tartják, mely mintegy visszaállítja az ébrenléti állapotban meglévő védelmi lehetőségeket. Elalvási zavart egyik betegnél sem észleltek.

Shaker és munkacsoportja szintén nagy beteganyagon (454 bevont beteg) vizsgálta a betegség vezető tünete – a gyomorégés – és az alvászavarok kapcsolatát. Azt találták, hogy heti egy alkalommal jelentkező gyomorégés esetén a betegek több mint 40 százalékánál van elalvási nehezítettség vagy felébredés. Ha heti 3 vagy több alkalommal van panasz ez az arány 60 százalék fölé emelkedik.

Összefoglalva az éjszakai reflux-események közvetve (a szövődményes tünetek révén) és közvetlenül (elalvási zavart, felébredést és mikroébredést okozva) befolyásolja alvásunkat.

2007-05-02 15:22
Forrás: Weborvos - Dr. Demeter Pál Ph.D.

 
Kapcsolat
 
Termékek rendelése
 
Vállalkozási lehetőség
 
Egészségügyi cikkek
 
Üvegfestés
 
Linkajánló
 
Naptár
2020. Október
HKSCPSV
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
<<   >>
 
Óra
 
Látogatók száma
Indulás: 2007-08-30
 

Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS &#8226; Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás