Méregtelenítés lúgosítással, egészségvédelem, új biológia, belső fény, szépségápolás, gyógymasszázs, reflexológia, savbázis egye
Méregtelenítés lúgosítással, egészségvédelem, új biológia, belső fény, szépségápolás, gyógymasszázs, reflexológia, savbázis egye
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Lúgosítás
 
Szépségápolás
 
Gyógymasszázs és talpmasszázs
 
Receptek
 
Sikerek
 
A depresszió

A depresszióról

A közfelfogásban meglehetős zavar tapasztalható a mentális betegségek területén.

Az egészségügyi világszervezet (WHO) 1998-as adatai szerint a világon összesen csaknem 400 millióan szenvednek szorongásos zavarban, 340 millióan hangulatbetegségekben. A szkizofrének tömegét 45 milliónyira, az alkoholfüggőkét 120, a droghasználókét 28 millió főre becsülik, s ehhez jön még legalább 1,1 milliárd nikotinfüggő. Az adatokból megállapítható, hogy a neuropszichiátriai kórképek felelősek a tartós teljesítménycsökkenés, végső soron a végleges, illetve az elhúzódó rokkantság csaknem 30 százalékáért. Nagyobb hányadért, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a krónikus izületi bajok együtt.

Az előrejelzések legalább olyan drámaiak, mint az adatokból kirajzolódó mai valóságkép: a demográfiai változások következtében ugyanis nagymértékben nő a rizikócsoportokhoz tartozó korosztályok aránya a népességben, a várható élettartam növekedésével szaporodnak az időskori mentális problémák. Másfelől a munkahelyi, illetve az urbanizáció okozta stresszhatások erősődése miatt tovább nő majd az ezekkel összefüggő pszichés zavarokban szenvedők, elsősorban a depressziósok száma.


Lélek vagy elme
A közfelfogásban meglehetős zavar tapasztalható a mentális betegségek területén, sokan nem tudják, mi a különbség a pszichiáter és a pszichológus munkája között, előfordul, hogy "nem vagyok bolond"-felkiáltással utasítják vissza a neurológiai beutalót. Márpedig mind a gyógyítás, mind a rehabilitáció szempontjából elkülönül a különféle mentális betegség kezelése.


Elmebetegségnek általában a tudathasadásos elmezavart (szkizofréniát), a paranoiát és a mániás depressziós pszichózist nevezzük. Ezek a kórképek a magyar lakosság körében körülbelül 1 százalékos arányban fordulnak elő. Sokkal magasabb a korábban neurózisnak nevezett lelki betegségek (például a kényszerbetegségek, fóbiák) gyakorisága. A lakosság mintegy 25 százaléka szenved valamilyen szorongásos és hangulatzavarral járó - azaz depressziós - panasz miatt. A mentális problémák harmadik nagy csoportját a magatartászavarok alkotják.


Fájdalmas szomorúság
A mindennapi orvosi gyakorlatban az egyik leggyakrabban tapasztalt pszichiátriai zavar, s egyben a lakosság jelentős hányadát érintő betegség a depresszió. Az ismétlődő vagy krónikusan zajló betegség előfordulásának gyakorisága legalább tíz százalékos, s a pszichiátria legújabb felismerése szerint már gyermekkorban is jelentkezhet. Ráadásul az utóbbi ötven évben a depressziós esetek száma lassan de egyenletesen növekedett, így ma csaknem egymillió embert érint a betegség valamelyik formája Magyarországon.

S bár a diagnosztikai feltételek bővülésével párhuzamosan nagymértékben javultak a kezelési lehetőségek, a fel nem ismert betegség rendkívül súlyos egyéni és társadalmi veszélyeket, sőt károkat okoz, gondoljunk csak a feleslegesen beszedett gyógyszerekre, a szorongás miatt fogyasztott alkohol hátrányaira, a testi betegségek iránti fogékonyság növekedésére, a munkahelyi, családi konfliktusok szaporodására és sorolhatnánk, egészen a depresszióból fakadó öngyilkossági kísérletekig. Bár a hétköznapi megfogalmazásban sűrűn keverik, de a depresszió nem azonos a hátrányos társadalmi és szociális helyet esetén tapasztalt rossz közérzettel és elkeseredéssel. Ez a betegség bármely társadalmi rétegben előfordulhat, jellemző, hogy a betegek jelentős hányada az átlagosnál jobb körülmények között élő, intelligens, kreatív, magasan iskolázott, nem ritkán művészember.


Létezik a depressziónak úgynevezett larvált, (azaz testi tünetekkel álcázott) formája. Ilyenkor a beteg számos és változó testi panasszal keresi fel az orvosokat, s egyre tanácstalanabbul áll a szaporodó negatív leletek és a nem szűnő tünetek előtt. A helyzetet nehezíti, hogy a kezeletlen, a fel nem ismert depresszió maga is hajlamosíthat testi betegségek kialakulására és fordítva, sokféle valódi testi betegség (ilyen a diabétesz, fekélybetegségek, hipertónia, tumoros esetek) kapcsán kialakulhat depresszió, amelynek kezelése jótékonyan hat az alapbetegség tüneteire is.

Bár a depresszió többnyire biológiai, genetikai hajlam talaján keletkező pszichiátriai betegség, jó néhány olyan külső tényezőt ismerünk, amely elősegítheti, mintegy provokálhatja a kialakulását. Ilyen biológiai hatásnak tekinthetők bizonyos életkorok, állapotok (terhesség, megözvegyülés), a hormonális változások (például a klimax), amelyek lelkileg is sérülékenyebbé teszik az egyént. De léteznek olyan hormonális, kötőszöveti vagy éppen idegrendszeri betegségek, esetleg táplálkozási zavarok, fertőzések, amelyek szintén depresszióhoz vezethetnek.

A depressziós állapot tünetei nem mindig egyértelműek, maga a betegség sem egységes, bár a különböző formáiban gyakran hasonló a klinikai kép, de a hátterében más- más tényező található. Súlyos depressziók esetében megjelenhetnek téveszmék (indokolatlanul erős bűntudat, önvádlás, az elszegényedéstől vagy a megsemmisüléstől való rettegés, üldözésérzés). Még ritkábban lehetnek a betegnek hallucinációi, de ekkor már pszichotikus szintű depresszióról beszélünk. A betegséggel összefüggésben gyakran fordulnak elő öngyilkossági gondolatok és kísérletek is, éppen ezért veszélyes kezelés nélkül hagyni a beteget. A kutatások szerint a befejezett, tehát halállal végződő öngyilkossági kísérletek több mint ötven százaléka mögött megtalálható a depresszió. A klasszikus (típusos) depresszió mellett a betegségnek számos más formája létezik, lehet egyszeri vagy ismétlődő, sőt krónikus, vagy évszakhoz kötött, egy és kétpólusú, de ismert a betegség rendhagyó és melankóliás változta is.


Fénytelen hónapok
A primér, azaz elsődleges okú depresszió egyik speciális formája a késő ősszel kezdődő és tavasszal spontán gyógyuló szezonális betegség, a téli depresszió. Leggyakrabban 20 és 30 éves kor között indul és a betegek csaknem 80 százaléka a szebbik nemhez tartozik. A betegség gyakorisága függ az élettér földrajzi elhelyezkedésétől, így hazánkban körülbelül a lakosság egy százaléka szenved ettől, míg az enyhébb forma a népesség 6-7 százalékát érinti. A diagnózishoz nem elég a téli időszak és a depressziós tünetcsoport együttes fennállása, lényeges az ismétlődés: ha ez az állapot két egymást követő év ugyanazon időszakában fordul elő és a pszichés tényezők oki szerepe kizárható, akkor gyanakodhatunk a téli depresszióra. Miután a betegség úgy is felfogató, mint a szervezet kóros reakciója a rövid, téli nappalokra, a gyógyszeres kezelésen kívül jó hatású terápiás megoldás a fényterápia, amelyhez legalább 2500 lux fényintenzitásra van szükség a beteg szemmagasságában. (Összehasonlításul: egy jól megvilágított szobában 400-500 lux intenzitású fény van.)


Ijesztő örökség
Amióta nem csak a tapasztalat igazolta, hanem számos tudományos felmérés is készült annak bizonyítására, hogy a depresszió megjelenése családi halmozódást mutat, a laikust is érdekli a kérdés, vajon örökölhető-e ez a lelki betegség. A kutatók véleménye szerint a családi halmozódás ténye még nem bizonyítja egyértelműen, hogy valamiféle genetikai átörökítésnek lehet szerepe, számos más tényező is felelőssé tehető: például a családi minták átvétele, bizonyos környezeti-kulturális mozzanatok betegséget kialakító szerepe. A genetikai vizsgálati módszerek számos formáját alkalmazták már a válasz megtalálására, ezek közül is kiemelkedtek azok az ikervizsgálatok, amelyekben egypetéjű, azaz megegyező genetikai állományú testvérekben figyelték a betegség előfordulásának gyakoriságát.


Megállapították, hogy az egypetéjű ikrek esetében igen magas, 65 százalékos a bipoláris depresszió előfordulása mindkét ikerpárban, ám az egypólusú, súlyos forma megjelenése nem ennyire jellemző. Vizsgálták a biológiai szülők környezetéből kikerült, nevelőszülőknél élő gyermekeket is és azt találták, hogy a biológiai szülők depressziós betegsége fokozott kockázatot jelent az utódok számára, még akkor is, ha azok születésüknél fogva külön nevelkednek az egészséges nevelőszülőknél. A molekuláris genetikai módszerek, a DNS analízis számos eredményt hozott már, s várhatóan még többet hoz a depresszió öröklődés menetének tisztásában, ám a tudomány mai állása szerint a válasz egyértelmű: a depresszió, mint betegség nem örökölhető, de a depresszióra való hajlam igen.


A hajlam azonban nem végzet: ha valakinek az első fokú rokona depressziós, akkor az illető 40 százalékos kockázatra számíthat a betegség kialakulására, de még mindig 60 százalékos az esélye annak, hogy egészséges marad.


Rokonlelkek – betegségek
Az öröklődést firtató genetikai vizsgálatok melléktermékeként figyeltek fel a kutatók egy érdekes összefüggésre: a depressziós ember szüleinél, nagyszüleinél nem pusztán a betegség jelenléte volt gyakoribb, hanem az is, hogy mindkét szülő, illetve nagyszülő küszködött a depresszió valamelyik formájával. Persze nem tűnik túl misztikusnak az eredmény, ha a szülők éppen egy pszichiátriai váróban vagy csoportterápián ismerkedtek meg és szerettek egymásba, amint az gyakorta megtörténik. Csakhogy a kutatások szerint a betegség megjelenése mindkét félben inkább azok között gyakoribb, akik még egészségesen házasodtak össze. A szakemberek szerint e jelenség hátterében a személyiségjegyek által meghatározott párválasztási mechanizmus lappang: a “rokonlelkek" legalább annyira vonzzák egymást, mint az ellentétek.


A mániás depressziós betegséget megelőző állapot leggyakrabban az úgynevezett ciklotin személyiségre jellemző, aki kreatív, aktív, a társaság lelkét jelentő színes, izgalmas egyéniség, s mint ilyen, könnyen ismerkedik, teremt kapcsolatot, nos, az ilyenbe nem nehéz beleszeretni. A sokkal gyakoribb típus az egypólusú depresszióra való hajlamot hordozza: magába forduló, csendes, kiszámítható és megbízható ember, aki kiváló férjnek, illetve odaadó, gondos feleségnek ígérkezik, ami fontos lépés az oltárhoz vezető út felé.


A vonzódáson túl sajnos a képet színesíti az a valós jelenségen alapuló magyarázat, hogy a házastárs betegsége hozza ki a másikból a hajlam talaján megjelenő kórt. A vizsgálatok szerint az esetek durván egyharmadában a beteggel való együttélés nehézségei lobbantják betegséggé az addig lappangó hajlamot, s ez a magyarázata annak, hogy ezekben az esetekben a két házastárs tüneteinek megjelenése, a depresszió jelentkezése között általában néhány éves eltolódás van.


Klasszikus tünetek
Ha az alábbi tünetek közül legalább öt tartósan, azaz, több mint két héten át intenzíven fennáll, akkor gyanakodhat a klasszikus depresszió jelenlétére.

• Tartósan fennálló szomorú, nyomott hangulat
• Szorongás, feszültség, ingerlékenység
• Érdektelenség, közömbösség, döntésképtelenség, örömtelenség
• Meglassult gondolkodás, beszéd és mozgás, feledékenység, fáradékonyság, csökkent aktivitás
• Alvászavarok (csökkent vagy fokozott alvásigény)
• Étvágytalanság vagy fokozott étvágy
• Halálvágy, öngyilkossági gondolatok, illetve kísérlet
• Testi tünetek szervi okok nélkül

2007-08-23 14:17
Forrás: Weborvos
 
Kapcsolat
 
Termékek rendelése
 
Vállalkozási lehetőség
 
Egészségügyi cikkek
 
Üvegfestés
 
Linkajánló
 
Naptár
2020. November
HKSCPSV
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Óra
 
Látogatók száma
Indulás: 2007-08-30
 

Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ