Méregtelenítés lúgosítással, egészségvédelem, új biológia, belső fény, szépségápolás, gyógymasszázs, reflexológia, savbázis egye
Méregtelenítés lúgosítással, egészségvédelem, új biológia, belső fény, szépségápolás, gyógymasszázs, reflexológia, savbázis egye
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Lúgosítás
 
Szépségápolás
 
Gyógymasszázs és talpmasszázs
 
Receptek
 
Sikerek
 
Angina pectoris

Mi az angina?

Az angina (angina pectoris) vagy koszorúér-betegség éles fájdalom vagy nyomásérzés a mellkasban, amelyet a szív bizonyos részén fellépő elégtelen vérellátás okoz. Az angina a koszorúér-betegség domináló tünete, a szívet ellátó vérerek szűkülete vagy elzáródása következtében fejlődik ki.
A beteg szubjektív érzése úgy írható le, mint fájdalmas szorítás vagy nyomás a szegycsont körül, amely gyakran kisugárzik a karba, kézbe, nyakba vagy az állba. Rendszerint legalább 5 percig tart és megszűnik a megfelelő gyógyszer bevételére vagy nyugalomra.

Mi okozza az anginát?

A hirtelen fellépő szívtáji fájdalom akkor jelentkezik, amikor az oxigénigényt nem elégíti ki a vér által szállított oxigénmennyiség. Az anginás rohamokat gyakran váltja ki fizikai terhelés, túlzott lelki terhelés, a szervezet hirtelen lehűlése vagy túlmelegedése, és gyakran fordul elő nehéz vagy fűszeres ételek vagy alkohol fogyasztása után. Ilyen esetekben a szív fokozott munkavégzésre kényszerül, de nem kap elég oxigént, ez okozza a fájdalmat.

Fenyegető infarktus jelei-e az anginás rohamok?

Lényeges hangsúlyozni, hogy az angina nem szívizominfarktus (=szívroham). A hirtelen fájdalmat csak a terhelődő szívizomban átmenetileg fellépő oxigénhiány okozza.
Az anginától eltérően a szívizominfarktus visszafordíthatatlan változásokat okoz a szívszövetben, mivel a szívizomzat egy része egyáltalán nem kap vért a vérellátás valamilyen akadálya következtében. Szívrohamban a fájdalom erősebb, hosszabb ideig tart és nem szűnik meg pihenésre vagy a nyelv alá helyezett nitroglicerin alkalmazására. A szívrohamot egyben hányinger, megsemmisítő gyengeség érzése és (hideg) verejtékezés kíséri.

Angina-e minden mellkasi fájdalom?

Biztosan nem. Nem minden mellkasi fájdalmat és még csak nem is minden szívközeli fájdalmat kell a koszorúér-betegség tünetének tekintenünk. Pl. ha a fájdalom 30-40 másodpercnél rövidebb ideig tart, mély légvételre, testhelyzetváltozásra vagy egy korty víz ivására megszűnik, nem kell aggódnia, hogy koszorúér-betegség az oka annak, amit tapasztal.

Hogyan diagnosztizálják az anginát?

Az orvos a diagnózist általában a fájdalom jellege és fellépésének körülményei alapján állapítja meg. Egyéb betegségek kizárása céljából többféle orvosi vizsgálat elvégzése is szükséges, ilyenek az EKG-vizsgálatok (nyugalmi helyzetben, ill. terhelés után készített EKG) és a koszorúerek röntgenvizsgálata (coronaria-angiográfia), valamint a vérnyomásmérések.
Az EKG-t a szív elektromos impulzusainak vizsgálatára használják. Ezek az impulzusok kimutathatják, hogy a szív vérellátása elégtelen-e vagy megfelelő, felfedik a szívritmuszavarokat és néhány egyéb eltérést. Annak érdekében, hogy a szív működéséről teljes képet kapjon, a szakorvos nyugalmi helyzetben és fizikai terhelés után is készít elektrokardiogramot. A részleteket jobban ábrázoló terheléses tesztek értékelni képesek a szívben a véráramlást mind nyugalmi helyzetben, mind terhelés során. Kis mennyiségű radioizotópot (rendszerint talliumot) alkalmaznak intravénás mikrokatéter segítségével, miközben terhelésnek teszik ki a szervezetet. Ezt követően egy speciális műszer fel tudja térképezni, hogyan oszlik el a tallium a szívizom különböző részeiben. Az anyag koncentrációjának különbsége vagy hiánya valamelyik részben megmutatja, hogy a szívnek mely részeit érinti az isémia (elégtelen vérellátás).
A legpontosabb módszer a koszorúerek károsodásainak kimutatására az angiogram, azaz a koszorúerek röntgenvizsgálata (coronarographia). Egy vékony, hajlékony csövet (katéter) vezetnek be a lágyékon vagy a felkaron keresztül az érrendszerbe, s addig tolják előre, amíg el nem éri a szívizomzatot vérrel ellátó két koszorúér egyikét. Ez után kontrasztanyagot fecskendeznek be, melynek segítségével röntgenképernyőn láthatók lesznek a koszorúerek esetlegesen károsodott vagy elzáródott szakaszai.

Az angina kezelése

Az angina sikeres kezelése során a betegség kialakulásához vezető rizikófaktorokra kell koncentrálni. Ezek a rizikófaktorok a következők: emelkedett vérnyomás, emelkedett koleszterinszintek, elhízás és dohányzás. Kezelőorvosa megfelelő gyógyszereket, egészséges étrendet és testmozgást fog javasolni.
Évtizedeken át a nitrátok voltak az elsődleges gyógyszerek az angina kezelésében, ill. annak megelőzésében. Jelenleg trinitrát-, dinitrát- és mononitrát-készítmények állnak rendelkezésünkre. Hatásmechanizmusuk a koszorúerek tágításán alapul, ily módon növelik a szívizomba jutó oxigén mennyiségét. A gyógyszer felírása előtt az orvosnak tájékoztatnia kell a beteget a lehetséges mellékhatásokról, melyek a következők: fejfájás, kipirulás, a vérnyomás túl nagy mérvű csökkenése, szédülés és tolerancia kialakulása (ez utóbbi jelentése: a szervezet megszűnik reagálni a gyógyszer addig alkalmazott adagjára).

Beszéljünk részletesebben az egyes nitrátcsoportokról!

A trinitrátok csoportjába tartozik a széles körben ismert nitroglicerin, amelyet azonnali, de rövid időtartamú hatás jellemez. A nitroglicerint főleg az anginás rohamok megszüntetésére használják.

A dinitrátok is használhatók az angina sürgősségi kezelésére, feltéve, hogy sublingualisan (a tablettát a nyelv alá helyezve) alkalmazzák. Gyakrabban használják azonban őket hosszú távú kezelés során és az angina megelőzésére. Szájon át alkalmazva – a trinitrátokhoz hasonlóan – a dinitrátok is felszívódnak a belekből, keresztülhaladnak a májon, ahol nagymérvű metabolikus változásokon mennek át, főként mononitrátokra bomlanak le. Ebből adódik, hogy fő metabolitjuk, a mononitrát az egyetlen nitrát, amely változatlan marad a vérben és direkt módon biztosítja a gyógyszer hatásosságát. A mononitrátokat tartalmazó készítmények tulajdonságai ezért eltérnek más, az angina kezelésére használt gyógyszercsoportokéitól.

A mononitrátok jellemző tulajdonsága, hogy hatásuk csak a bevétel után legalább 30 perccel érezhető. Ez az oka annak, hogy nem használják őket az anginás roham sürgősségi kezelésében. Fő alkalmazási területük a hosszú távú, biztonságos kezelés és az anginás fájdalom megelőzése.

Az angina kezelésében a nitrátokon kívül alkalmazzák még a bétablokkolókat, mivel csökkentik a szívösszehúzódások gyakoriságát és erejét, valamint a kalciumcsatorna- blokkolókat, amelyek megelőzik a spazmust (érgörcsöt) a koszorúerekben.
Az angina különösen súlyos eseteiben, amikor a gyógyszeres kezelés nem eléggé hatásos, sebészi módszereket (coronaria-bypass) vagy ballon-angioplasztikát alkalmaznak. A coronaria-bypass olyan sebészi beavatkozás, melynek során egy véreret ültetnek be az elzárt koszorúérszakaszhoz. Ez hivatott biztosítani a véráramlást a szívnek ahhoz a részéhez, amelyet normális esetben az érintett artéria látna el. Ehhez a műtéthez rendszerint a lábból vett vénákat és a szegycsont mögötti artériákat használják fel.
Az angioplasztika során egy katétert, amelynek a végén egy kis ballon van, vezetnek be az érrendszerbe a lágyéknál vagy a könyöknél, és felvezetik azt a koszorúér-szűkület helyéhez. A ballont aztán felfújják, ami megtágítja a szűkült szakaszt.

Terhelhetők-e az anginás betegek?

Igen, de a gyakorlatok rendjének és intenzitásának tervezésekor Önnek ki kell kérnie orvosa tanácsát. A fizikai terhelés segít emelni a fájdalomküszöböt, csökkenti a stresszt, javítja a szív oxigénellátását és korlátok közt tartja az Ön testsúlyát. Az orvosok kezdetnek könnyű gyakorlatokat ajánlanak és a gyakorlatok fokozatos nehezítését javasolják. Napi 5 percnyi séta jó kezdet lehet, amely pár hónap alatt 1/2 vagy akár 1 órára növelhető. Kerülnie kell a hirtelen túlzott terhelést.

Mi a különbség a stabil és az instabil angina között?

Alapvető különbség van a stabil (terhelésre jelentkező angina) és az instabil angina (nyugalmi angina) között.
A betegség leggyakoribb formája a stabil angina. Ennek tipikus vonása, hogy az angina pectoris epizódjai általában többé-kevésbé előre jelezhető rendszerességgel fordulnak elő. A beteget nem lepi meg az állapota, hiszen tudja, hogy a rohamok többnyire stressz vagy fizikai megterhelés után jelentkeznek.
Némely esetben azonban az angina lehet kiszámíthatatlan is. A mellkasi fájdalom meglepően súlyos vagy gyakori rohamai jellemzik, amik minimális terhelésre vagy nyugalomban jelentkeznek. Az anginának ezt a típusát nevezik instabil anginának vagy nyugalmi anginának, és ez különlegesen gondos kezelést igényel.
Az instabil angina meghatározást használják annak a szituációnak a jellemzésére is, amikor a szívizominfarktus tünetei jelentkeznek, de ezt klinikai tesztek nem erősítik meg és a tünetek nem vezetnek a szívizom állandósult károsodásához.

Az angina megelőzése

Az angina kialakulásának megelőzésében kimagasló szerepe van a testmozgásnak, az egészséges étrendnek, az alkoholfogyasztás csökkentésének és a dohányzás elhagyásának.

 
Kapcsolat
 
Termékek rendelése
 
Vállalkozási lehetőség
 
Egészségügyi cikkek
 
Üvegfestés
 
Linkajánló
 
Naptár
2020. November
HKSCPSV
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Óra
 
Látogatók száma
Indulás: 2007-08-30
 

Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ