Méregtelenítés lúgosítással, egészségvédelem, új biológia, belső fény, szépségápolás, gyógymasszázs, reflexológia, savbázis egye
Méregtelenítés lúgosítással, egészségvédelem, új biológia, belső fény, szépségápolás, gyógymasszázs, reflexológia, savbázis egye
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Lúgosítás
 
Szépségápolás
 
Gyógymasszázs és talpmasszázs
 
Receptek
 
Sikerek
 
A gyomor bélrendszer betegségei
A gyomor bélrendszer betegségei : Az epekőműtét

Az epekőműtét

Forrás: Weborvos - Dr. Alföldy Ferenc  2007.10.18. 10:44

Az epehólyag-eltávolítás az egyik leggyakoribb hasi műtét.

Mit is kérdezzek?

Az epehólyag-eltávolítás az egyik leggyakoribb hasi műtét.

Az epehólyag a máj alsó felszínén, a két lebeny határán helyezkedik el, a májhoz általában laza kötőszövet rögzíti. Hossza 8-10 cm, űrtartalma 30-60 milliliter. Az epehólyagot a 1-2 cm hosszú epehólyag-vezeték köti össze a közös epevezetővel. A közös epevezető a máj két lebenyéből gyűjtve össze az epét, halad tovább a patkóbélbe, ahol egy körkörös záróizom helyezkedik el. A közös epevezeték bal oldalán fut a máj tápláló verőere, a kettő között és mögött a páratlan zsigeri szervek (belek, lép, hasnyálmirigy) vénás vérét összegyűjtő visszér.

Étkezés hatására az epehólyag összehúzódik, az epevezeték záróizma ellazul és az epe, a hasnyálmirigy emésztőnedvével együtt kerül a patkóbélbe.

Az epekövek keletkezése máig sem tisztázott. Ha a vízben oldhatatlan koleszterin, a lecitin és az epesavak aránya megváltozik, a koleszterin kicsapódik és előbb apró kristályok, egyre növekedve kisebb-nagyobb kövek kialakulásához vezet, ezek a koleszterin-kövek. Bilirubin kövek akkor keletkeznek, ha a vérfesték lebontása jelentősen fokozódik, és a vízben nem oldódó bilirubin áll össze kövek formájába. Kövek képződhetnek akkor is, ha az epehólyag működészavara miatt az epehólyag nem ürül ki megfelelően, a nyálkahártyáról leváló sejteken, esetleg baktériumokon csapódik ki a koleszterin.

Az epehólyag nyálkahártyájában koleszterin rakódhat le, amiből a későbbiekben epekövesség származhat.

A közös epevezetékben is képződhetnek kövek, ezek a kialakulásának oka még kevésbé ismert, de az epeútkövek leggyakrabban az epehólyagból jutnak a közös epevezetőbe, ahol hosszú ideig tünetmentesen növekedhetnek. Az epehólyag-kövesség 5-10%-ában fordul elő epevezeték kövesség is.

Meg kell-e az epekövességet operálni?

Korábban úgy tartották, hogy a tünetmentes, panaszokat nem okozó epekövesség (amit általában véletlenül fedeznek fel más ok miatt végzett ultrahangvizsgálat során) nem jelenti a műtét szükségességét. Ez a megfontolás még abból az időből származik, amikor a műtétnek nagy volt a kockázata és a halálozása. Az aneszteziológia, az intenzív terápia, a műtéti technika fejlődésével a kockázat és halálozás jelentősen csökkent, ezért ma ez a szemlélet jelentősen megváltozott. A panaszokat nem okozó epehólyag-kövesség műtéti kezelését az teszi indokolttá, hogy az idő múlásával a panaszok és szövődmények gyakorisága és súlyossága nő, a beteg életkorának előrehaladtával a műtéti kockázat is növekszik, epehólyagrák pedig – szerencsére nagyon ritkán – csak köves epehólyagban alakul ki.

Természetesen, mint minden műtét előtt, itt is mérlegelni kell a kockázat és a várható eredmény, haszon arányát. A műtéti kockázat nem lehet nagyobb, mint a műtét elhagyásával járó veszély.

Ha az epekövesség több-kevesebb panaszt okoz, megfelelő kivizsgálás és előkészítés után a műtét választott időpontban – ami leginkább megfelel a betegnek – végzendő el. A kivizsgálásba tartozik a beteg kikérdezése, fizikális vizsgálata, laboratóriumi-, röntgen- és ekg vizsgálat, nők esetében a nőgyógyászati vizsgálat, szükség esetén a társszakmák (belgyógyász, aneszteziológus, kardiológus) igénybevételével. Sürgős műtét szükséges, ha heveny tünetek vagy szövődmények alakulnak ki (gyógyszerrel nem szüntethető görcs, heveny gyulladás, epehólyag átfúródás/perforáció/, sárgaság).

Ha a közös epevezetékben képződik kövesség, akkor feltétlenül szükséges a műtéti beavatkozás, ebben az értelemben műtétnek nevezzük a gyomortükrözés segítségével, endoszkópos úton (természetesen a has megnyitása nélkül ) történő kőeltávolítást is. Ilyen esetben is indokolt néhány nap múlva a köves epehólyag eltávolítása.

Mennyi ideig tart a műtét?

Ahogy más műtéteknél, itt sem határozható meg előre a műtét pontos ideje, de ne felejtsék el, nem az a fontos hogy gyorsan, hanem hogy biztonságosan történjen a beavatkozás. A műtét hosszát sok tényező befolyásolja, többek között az is, hogy laparoszkopos (hastükrözéssel) vagy hagyományos (hasmetszéssel) műtét történik. Ezen kívül jelentősége van a beteg testalkatának, testsúlyának, az esetleges anatómiai variációknak, a korábbi hasi műtéteknek, a megelőző epehólyag-gyulladásoknak, a műtét alatti röntgenvizsgálat szükségességének, esetleges epeúton végzendő beavatkozásnak.

Szerencsés esetben a műtét nem tart tovább 40-50 percnél, de nem ritka a többórás beavatkozás sem, szövődményes, komplikált esetekben.

Mire számíthat műtét után, mennyi ideig tart a kórházi tartózkodás?

Az epehólyag eltávolítása után az epehólyag-kövesség által okozott panaszok megszűnnek. Ébredés után csak jelentéktelen fájdalommal kell számolnia. Azonban nem szabad elfelejteni a régiek mondását, amikor felfedezik az epekövességet " hic causa lacrimae" azaz, itt a könnyek oka, de a panaszok hátterében más betegségek is meghúzódhatnak, mint fekélybetegség, vastagbél gyulladásos betegsége, hasnyálmirigy-betegség. Ezért ha a panaszok a műtét után nem szűnnek meg, további vizsgálatok szükségesek, hacsak a műtét előtt ezek nem történtek meg.

A szövődménymentes laparoszkopos beavatkozás után másnap, ha hagytak vissza szívócsövet, az eltávolítható és a beteg a következő napon vagy még aznap hazabocsátható. A kórházi tartózkodás ideje előzetes kivizsgálás után nem haladja meg a 2-3 napot. A varratok eltávolítása 5-7 nap múlva esedékes. Az epehólyag szövettani vizsgálata hosszabb időt vesz igénybe, ne felejtse el – ha orvosa el is felejti – írásos leletét megkérni!

Kissé más a helyzet, ha a műtétet hasmetszéssel, hagyományos úton végzik. Ilyenkor jelentős a sebfájdalom, a munkaképesség csak mintegy 4-6 hét múlva tér vissza és a fizikai terhelés is csak három hónap múlva engedhető meg a sérvképződés veszélye miatt.

Ha nyitott műtétet végeztek, akkor a műtét után 5-7 napig indokolt a kórházi ápolás, az epeutakon végzett beavatkozás után pedig 2-3 hétig is eltarthat, amíg a közös epevezeték kőmentességéről röntgenvizsgálattal meggyőződtek és a közös epevezetőbe helyezett cső eltávolítására sor kerülhet.

Hazabocsátás után, otthon

Az epehólyag eltávolítása után tartós diéta nem szükséges, mert rendszerint a beteg, gyulladásos, köves epehólyag már nem működik. De a műtét során a hasnyálmirigyet többé-kevésbé érinti a beavatkozás, ezért egy-két hétig kerülni kell a tejszínes, zsíros, füstölt, puffasztó ételeket, ezután vissza lehet térni a hagyományos étkezéshez. Egyes esetekben bizonyos ételek panaszokat okozhatnak (tej, tejföl, erős fűszerek), de ezt csak a beteg tapasztalhatja ki, előre megjósolni nem lehet. A laparoszkopos műtét után különösebb megszorítások az ételvitelben nem szükségesek, egy hét múlva a teljes munkaképesség visszaáll, a fizikai megterheléstől sem kell tartózkodni (sport, unokák, munka). A laparoszkopos műtétnek a legnagyobb előnye éppen a gyors rehabilitáció.

Nyitott műtétek után a munkaképesség 4-6 hét múlva tér vissza és a kifejezett fizikai terhelést, sportot, az úszás kivételével, célszerű a 2-3 hónapig mellőzni a sérv képződésének veszélye miatt. Nem ritka a hasfal bőrének érzészavara, zsibbadtsága, ami az idegek szükségszerű átvágása miatt következik be. Ritkán a műtéti hegben sérv alakul ki, ez sajnos, csak újabb műtéttel hozható helyre.

2007-07-22 11:55
Forrás: Weborvos - Dr. Alföldy Ferenc

 
Kapcsolat
 
Termékek rendelése
 
Vállalkozási lehetőség
 
Egészségügyi cikkek
 
Üvegfestés
 
Linkajánló
 
Naptár
2020. Október
HKSCPSV
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
<<   >>
 
Óra
 
Látogatók száma
Indulás: 2007-08-30
 

Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS &#8226; Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás