Méregtelenítés lúgosítással, egészségvédelem, új biológia, belső fény, szépségápolás, gyógymasszázs, reflexológia, savbázis egye
Méregtelenítés lúgosítással, egészségvédelem, új biológia, belső fény, szépségápolás, gyógymasszázs, reflexológia, savbázis egye
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Lúgosítás
 
Szépségápolás
 
Gyógymasszázs és talpmasszázs
 
Receptek
 
Sikerek
 
A gyomor bélrendszer betegségei
A gyomor bélrendszer betegségei : Bélbetegek vaspótlása

Bélbetegek vaspótlása

Forrás: Weborvos - Dr. Demeter Pál Ph.D.  2007.10.18. 10:39

Az idült vérszegénység kezelése fekélyes vastagbélgyulladásban és Crohn- betegségben.

Az idült vérszegénység kezelése fekélyes vastagbélgyulladásban és Crohn- betegségben.

Az idült, ismeretlen eredetű gyulladásos bélbetegségek (továbbiakban IBD: Inflammatory Bowel Disease) csoportjába a fekélyes vastagbélgyulladás és a Crohn-betegség tartozik. Ezek idült, élethossziglan kezelést igénylő betegségek. A terápia része a hiányállapotok rendezése is. A vashiány a leggyakoribb kiegészítő kezelést igénylő probléma az IBD betegekben. Oka döntően a vasvesztés (vérzés), másodsorban a felszívódás csökkenése. Az esetek mintegy felében (aktív Crohn betegségben 25-50%-ban, fekélyes vastagbélgyulladásban a betegek 2/3-ában) kell számolnunk visszatérő vérszegénységgel, mely döntően vashiányos. A vaspótlás tehát elkerülhetetlen, de megfelelő nemzetközi szakmai irányelvek nincsenek. Az adagolás módját illetően ellentmondásos álláspontokat olvashatunk az irodalomban.

Korábban számos szerző felvetette, hogy a betegek gyakran rosszul tűrik a szájon át adott vaskészítményeket, mert azok panaszokat okoznak, sőt egyesek a gyulladásos tünetek fokozódását is észlelték a páciensüknél. Mások azt találták, hogy a vaskészítmények adása és az IBD aktivitása között nincs összefüggés és a nem IBD betegekkel összehasonlítva sem magasabb a vas okozta panaszok előfordulása a gyulladásos bélbetegségben szenvedők között. Mindazonáltal az IBD betegek 10-21%-ában meg kel szakítani a szájon át adott vaspótlást a panaszok miatt. Egy vizsgálat összehasonlította a szájon át adott és az injekciós (intravénás) vaspótlás hatékonyágát és elviselhetőségét. Azt találták, hogy a mindkettő hatékony, de a kezelés okozta probléma jóval ritkább az intravénás adagolásnál. Tehát a vaspótlás fontos része az IBD kezelésének, melynek során figyelembe kell venni az általa okozott mellékhatásokat, de mindenképpen eredményességre kell törekedni.

Az IBD-ben előforduló vérszegénység természetesen nem egyszerűsíthető le csupán a vashiányra. Kialakulásában szerepet játszik a gyulladás során keletkező anyagok csontvelő károsító hatása is. Emiatt egyes szerzők javasolják a krónikus, terápiára nehezen reagáló vérszegénységben a vas adása mellett egy vérképzést serkentő anyag, az úgynevezett erythropoetin adását is.

A vékonybél utolsó szakaszát érintő Crohn betegség esetén, illetve ezen szakasz műtéti eltávolítása után a B12-vitamin felszívódása akadályozott vagy elégtelen, ezért pótlása szükséges. Kifejezett vérszegénységet önmagában ritkán okoz, de a megfelelő vérképzéshez nélkülözhetetlen. A hiányállapot megszüntetésére B12-vitamin injekció adása szükséges akár havonta, de évente legalább két alakalommal.

Folsav szerepe a vérképzésben a B12-vitaminéhoz hasonló. Hiánya is hasonló okokból alakulhat ki. Továbbá régóta ismert tény, hogy a betegség kezelésére alkalmazott egyik gyógyszer (sulphasalazin – Salazopyrin) csökkenti a folsav felszívódását, ezért adása esetén a folsav folyamatos pótlása szükséges.

2007-09-10 09:59
Forrás: Weborvos - Dr. Demeter Pál Ph.D.

 
Kapcsolat
 
Termékek rendelése
 
Vállalkozási lehetőség
 
Egészségügyi cikkek
 
Üvegfestés
 
Linkajánló
 
Naptár
2020. Október
HKSCPSV
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
<<   >>
 
Óra
 
Látogatók száma
Indulás: 2007-08-30
 

Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS &#8226; Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás