Lúgosító receptek
Mediterrán zöldségestál
Hozzávalók:
2 közepes padlizsán, 1 cukkini, 4 paradicsom, 2 paprika, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 1 babérlevél, 1 teáskanál kakukkfű, 1 teáskanál bazsalikom, 1 mokkáskanál frissen őrölt bors, só
A padlizsánokat hámozzuk meg, vágjuk kockára. A cukkinit mossuk meg és hámozás nélkül kockázzuk föl a padlizsánhoz hasonlóan. A paprikákat csumázzuk ki, vágjuk ugyancsak kockára, a vöröshagymát úgyszintén. A paradicsomokról forró víz alatt húzzuk le a héjat, majd szeleteljük föl. A fokhagymát zúzzuk pépessé. Melegítsük fel az olívaolajat, tegyük bele a hagymát, majd a fokhagymát, a padlizsánt, a cukkinit és a paprikát. Keverjük jól el, végül tegyük bele a paradicsomszeleteket. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük és gyakori kevergetés mellett pároljuk 20 percig.
Hidegen is, melegen is egyaránt finom.
Édeskömény saláta
Hozzávalók:
1 édeskömény, 1 sárgarépa, 1 paradicsom, 1 fodros saláta, 1 kisebb póré, 1/2 citrom leve, 1 evőkanál salátaolaj, 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál víz, csipetnyi bors, só, 1 csokor petrezselyem zöldje
Mossuk meg jól az édesköményt, vágjuk hosszában ketté, majd szeleteljük hosszú csíkokra. A megtisztított sárgarépát metéljük laskára. A paradicsomot tegyük egy pillanatra forró víz alá, majd héját húzzuk le és karikázzuk föl. A pórét tisztítsuk meg folyóvíz alatt, majd vágjuk karikára. A fodros salátát tépkedjük falatnyi darabokra. A zöldségeket rendezzük mutatós alakzatba egy lapos salátástálon, majd locsoljuk meg az alábbi öntettel.
A cukrot oldjuk fel a vízben, keverjük hozzá a citromlevet, olajat és a fűszereket, majd tíz percnyi érés után öntözzük meg vele az előkészített zöldségeket. Tetejét szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel és hűtsük le tálalás előtt.
Falafel-fasírt csicseriborsóból
Hozzávalók:
30 dkg hántolt csicseriborsó, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 teáskanál fekete bors, 1/2 teáskanál őrölt koriander, só, olaj a sütéshez
A csicseriborsót előző este áztassuk be, másnap tiszta vízben főzzük meg, majd szűrjük le. Ha kihűlt, tegyük turmixpohárba, adjuk hozzá a fűszereket, az apróra vágott hagymát és fokhagymát, öntsük fel 3 dl vízzel és turmixoljuk jól össze. Formáljunk apró gombócokat belőle, és felforrósított olajon süssük meg. Tegyük szalvétára, hogy a fölösleges zsiradék lejöjjön róla, majd kínáljuk sok salátával.
Finom vegyes
Hozzávalók:
1 vöröshagyma, 50 dkg paprika, 30 dkg paradicsom, 2 közepes csillagtök, 3 evőkanál olaj, só, bors
A hagymát szeleteljük föl, a paprikákat vágjuk karikákra. A paradicsomok héját húzzuk le, nyolcadoljuk. A csillagtököt hámozzuk meg, kockázzuk föl.
Az olajat hevítsük föl, dinszteljük meg rajta a hagymát és a paprikát, majd adjuk hozzá egyszerre a tököt és a paradicsomot.
Ízesítsük sóval, borssal, rotyogtassuk jól össze. Ha a tök üveges puhára párolódott, húzzuk le az edényt a tűzről. Fedjük le és hagyjuk 10 percig magában érni.
Hidegen is finom!
Rakott zöldbab görög módra
Hozzávalók:
1 kg zöldbab
só, bors
1 gerezd fokhagyma
400 g paradicsom
4 tojás
15-20 bazsalikomlevél
8-10 mentalevél
10-10 szem zöld és fekete olajbogyó
2 közepes fej hagyma
3+2 ek. olívaolaj
A zöldbabot megmossuk, megtisztítjuk. Enyhén sós, a fokhagymával ízesített vízben puhára főzzük (20 perc). A paradicsomokat leforrázzuk, meghámozzuk, magjaikat eltávolítjuk, felaprózzuk. A tojásokat sós vízben keményre főzzük, hideg vízbe merítve lehűtjük. A bazsalikomot és a mentát leöblítjük, finomra vágjuk. Az olívabogyókat kimagozzuk. A hagymákat meghámozzuk, nem túl vékonyan felkarikázzuk, és 3 ek olívaolajban megfonnyasztjuk. Rádobjuk a paradicsomot, az olívabogyókat, a zöldfűszereket, borsozzuk, és fedő nélkül 15 percig rotyogtatjuk. Csak a végén sózzuk, mert az olíva eredendően sós! A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra Kiolajozunk egy mélyebb jénait. A tojásokat meghámozzuk és felkarikázzuk. A babot leszűrjük, felitatjuk róla a nedvességet. Felét a tálba terítjük rásimítjuk a paradicsomos mártás felét, megrakjuk tojáskarikákkal, majd ismét bab és mártás következik. Tetejét meglocsoljuk a maradék olajjal és a sütőben 10-12 percig forrósítjuk. Díszítjük, és tálaljuk.
Sárgarépás burgonyafészek spenóttal
Hozzávalók:
1 póréhagyma
400 g spenót
400 g sárgarépa
200 g burgonya
30+50 g vaj
2 gerezd fokhagyma
só, bors
szerecsendió
40+10 g reszelt sajt
2-3 szál petrezselyem
A zöldségeket megtisztítjuk. A póréhagymát vékonyan felkarikázzuk. A spenótot ujjnyi széles csíkokra, a sárgarépát karikákra, a burgonyát apró kockákra vágjuk. 30 g vajban megfonnyasztjuk a pórét, rádobjuk a spenótot és az áttört fokhagymát, fedő alatt 5 percig pároljuk, majd erős tőzön, fedő nélkül elfőzzük a levét, sózzuk, borsozzuk, melegen tartjuk. A sárgarépát és a burgonyát együtt enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. Ezt a keveréket megtörjük, sózzuk, szerecsendióval ízesítjük, végül habosra keverjük 50 g vajjal és 40 g reszelt sajttal. Csillagcsőrös habzsákba szedjük és 6-7 cm átmérőjű, 3-4 cm magas fészkeket nyomunk belőle egy lapos tálra. Közepükbe halmozzuk a spenótot, tetejüket megszórjuk a maradék reszelt sajttal. Azonnal tálaljuk.
Hozzávalók:
1 kg főtt karfiol
2 nagy főtt burgonya
1 fej lilahagyma apróra vágva
1 nagy főtt répa lereszelve
só, vegamix ízlés szerint
víz szükség szerint
1 kis csokor petrezselyem
Turmixoljuk el alaposan a a főtt karfiolt, és burgonyát, kevés víz hozzáadásával majd keverjük hozzá fakanállal a többi hozzávalót és az ízesítőket.
Hozzávalók:
8 nagyobb szem paradicsom
50 dkg mireli morzsolt kukorica
2 dl olíva olaj
1 nagyobb citrom leve,
2 közepes fött burgonya
1 teáskanál só
1/2 teáskanál borsikafű
1 teáskanál fokhagyma granulátum
Turmixoljuk el az utolsó hat összetevőt, és öntsük rá az így elkészített majonézt az időközben felengedett kukoricára, majd vágjuk le a paradicsom felső 1/4 részét vízszintesen, kotorjuk ki a belsejét, és töltsük bele a majonézes kukoricát egy kiskanál segítségével. Tegyük vissza a "kalapját" a paradicsomnak és egy szép, fejessalátával feldíszített tálra rakjuk ki a paradicsomokat.
Hozzávalók:
1 csésze napraforgó
1 csésze héj nélküli mandula
1 közepes főtt krumpli
1/2-1 citrom leve
1/2 teáskanál méz
csipet só
víz szükség szerint
Kevés vízzel turmixoljuk el a szárazanyagokat, majd turmixoljunk még hozá vizet, hogy tejföl sűrűségű legyen.
Hozzávalók:
7,5 dl 100%-os ananászlé
25 dkg köles
1 teáskanál só
2 teáskanál őrölt vanília ( 5-10 cm-es vaníliarúd)
6 evőkanál méz
1 csésze mogyoró vagy kókusz
Az összes hozzávalót turmixoljuk el először a folyadék felével, majd turmixoljuk hozzá a maradékot is.
|