A közegészségügyi előírások a főzésre, mosogatásra, testi
tisztálkodásra szóló víztől ugyanazokat a tulajdonságokat követelik meg, mint az
ivóvíztől.
- Színtelen, átlátszó: a vasoxihidrát vörösessé, az algák
zölddessé, a tőzeges talaj sárgássá festi, míg az algák, baktériumok, agyag és
homok zavarossá tehetik a vizet.
- Szagtalan: a kénhidrogén, klór, klórfenolok, szerves anyagok,
gyári termékek és gázok élvezhetetlenné, nagyobb mértékben az egészségre is
károssá tehetik a vizet.
- Kellemes ízű: a tőzeges talajból származó vizek mocsárízűek, a
magnéziumsók keserűek, a salétromsavas sók édes, a kloridok sós, a vas tinta
ízűek
- Ne legyen sem túl lágy, sem túl kemény: a víz keménységét a
benne oldott kalcium és magnéziumsók adják
- Ne tartalmazzon az egészségre ártalmas szennyező, fertőző
anyagokat
Az ivóvizet klórgázzal fertőtlenítik, ami sajnos hosszú távon
nagyon ártalmas az egészségünkre.
A fertőtlenítés után még nagyon sok nem egészséges anyag marad
az ivóvízben:
- gyógyszer maradványok (hormonok, nyugtatók, stb.)
- vegyi anyagok (permetszerek maradványai, stb.)
- fekália
- homok kristályok, föld
Ezek az anyagok megfelelő víztisztítással nem jutnak be a
szervezetünkbe. Egészségesebben élhetünk. Még egy pozitív dolog, nem kell
vízlágyítással bajlódnunk (takarítás, mosógép, mosogatógép), így egy csomó pénzt
is meg tudunk takarítani.
|